Extrakce superkritickým oxidem uhličitým je separační proces, který využívá skutečnosti, že nad teplotu 31 °C (kritickou teplotu) nelze oxid uhličitý dalším zvyšováním tlaku zkapalnit. Vysoce stlačený plyn pak v superkritickém stavu vykazuje mimořádné vlastnosti - s rostoucí hustotou vrůstá totiž schopnost rozpouštět látky. Jde o fyzikální proces, při kterém nedochází k žádné chemické reakci ani k uvolňování tepla.
Výraz “superkritická extrakce” znamená, že primární extrakční činidlo působí na úrovni tlaku a teploty, které přesahují kritických parametrů. Pro oxid uhličitý je to 73.8 Pa atmospheres a 31.4°C. Od růže a květů šeříků, skrze plody šípkové růže a plodů jalovce, až ke kosatcovým kořenům, se tyto bio-aktivní CO2 extrakty nazývají “superkritickými extrakty“. Jejich analýza totiž ukazuje, že škála bio-aktivních látek a jejich koncentrace je mnohokrát vyšší než úroveň dosažená běžnými metodami. Naprosto přírodní, bez známek po organických rozpouštědlech, těžkých kovů a pesticidů, mají CO2 extrakty jedinečný profil.
Obsahují terpentýny, flavonoidy, tokoferoly, vyšší mastné kyseliny a steroidy, které poskytují anti-oxidační, hypo-alergické, protizánětlivé a imunitu posilující účinky.